Lipina na Walentynki w Leśniczówce

W dniu zakochanych, 14 lutego o godz. 20:00 usłyszymy w Leśniczówce Rock'n'Roll Cafe wybuchową kompilację miłosnych pieśni Ściganych i materiał z ostatniej solowej płyty Maćka - "Ścigany", oraz kilka songów z nadchodzącego albumu Lipiny - "Anawa 2.0".

Maciej Lipina - wokal, gitara

Seweryn Piętka - perkusja, chórki

Wojtek Chrobak - bas, chórki

Maciej Lipina – wokalista, gitarzysta, autor tekstów, kompozytor, aktor. Założyciel i lider grupy Ścigani.
Odtwórca głównej roli (Ryśka Riedla) w spektaklu Arka Jakubika: „Skazany na bluesa” w Teatrze Śląskiem im. St. Wyspiańskiego w Katowicach.
Był także jednym z solistów w oratorium Jana Kanty Pawluśkiewicza i Leszka Aleksandra Moczulskiego – „Nieszpory Ludźmierskie”.

Debiuty:
III-miejsce na Festiwalu im. Ryśka Riedla w Tychach 2003;
Pierwsza nagroda na festiwalu Blues na Skałce (przepustka na Rawę Blues 2003);
Grand Prix Sopot Blues Festival 2004;
Grand Prix Przeworsk Festival;
Trzecie miejsce na Kraśnik Blues Meetingu 2004;
III-miejsce na Festiwalu im. Ryśka Riedla w Tychach 2004;
I Nagroda na Festwalu – Blues nad Bobrem 2004 r. – Bolesławiec; I

Nagrody:
*Statuetka Super Hit TVP2 [Hit Generator] za utwór: „Niby razem” (2009)
*Statuetka Super Hit TVP2 [Hit Generator] za utwór:„Uwierz mi chociaż raz” (2009)
*Grand Prix na Blues Rock Jazz Festival 2009
*Debiut Roku 2005 BLUES TOP (Twój Blues)
*Płyta Roku 2007 BLUES TOP (Twój Blues)
*Wokalista Roku 2008 BLUES TOP (Twój Blues)

Supporty bluesowych gwiazd na koncertach w Polsce:
Joe Bonamassa (Warszawa, 2009)
Chris Farlowe and Norman Beaker Band (Ostrów Wlkp. 2004)
Holmes Brothers (Chorzów 2005)
Johny Rawls Soul Blues Revue (Ruda Śl. 2006)
Walter Trout and The Radicals (Chorzów 2006)
Magic Slim (Warszawa 2009)

Dyskografia:
2005 Ścigani "Nigdy więcej bluesa" [Ścigani Records]
2007 Ścigani "Bez hamulców" [4evermusic/ Warner Music]
2011 Ścigani "Spiritus movens" [Mystic Recrods]
2018 Maciej Lipina "Ścigany" [aGOY.PL / MyMusic]
2020 Maciej Lipina "Anawa2.0" planowane, promuje singiel "LINOSOCZEK"

Gościnnie na:
Antologia Polskiego Bluesa vol. 1 (4everMusic/WarnerMusic, 2008)
Grzegorz Kapołka „5th avenue blues” feat. M. Lipina ( Stowarzyszenie Gitara i Blues) 2017
J.J. Band i przyjaciele grają utwory Tadeusza Nalepy – „Blues” (Fonografika, 2010)
Obstawa Prezydenta „Siedem” (Luna Music, 2013)
Odnalezione Piosenki Bogdana Łyszkiewicza (Ermat Press ,2011)

„Maciej to polski John Mayer” – Wojtek Olszak.
„Maciej Lipina obok Piotra Cugowskiego to ścisła krajowa czołówka tego typu śpiewania…” Lesław Dutkowski.

www.maciejlipina.pl

Dodaj artykuł do:
(dodano 13.01.20, autor: blackrose)
Dział muzyka
Tagi: Leśniczówka Rock'n'Roll Cafe, Dzień zakochanych, koncert 2020, Maciej Lipina
KOMENTARZE:
Aby dodać komentarz musisz się zalogować
Logowanie
Po zalogowaniu będziesz mieć możliwośc dodawania swojej twórczości, newsów, recenzji, ogłoszeń, brać udział w konkursach, głosować, zbierać punkty... Zapraszamy!
REKLAMA
POLECAMY

NEWSLETTER

Pomóż nam rozwijać IRKĘ i zaprenumeruj nieinwazyjny (wysyłany raz w miesiącu) i bezpłatny e-magazyn.

Jeśli chcesz otrzymywać newsletter, zarejestruj się w IRCE i zaznacz opcję "Chcę otrzymywać newsletter" lub wyślij maila o temacie "NEWSLETTER" na adres: irka(at)irka.com.pl

UTWORY OSTATNIO DODANE
RECENZJE OSTATNIO DODANE
OGŁOSZENIA OSTATNIO DODANE
REKOMENDOWANE PREMIERY
1
Osbourne Ozzy
2
Tame Impala
3
KARAŚ/ROGUCKI
4
Królik Bartek
5
Przybysz Paulina
6
Morrone Michele
7
Metheny Pat
8
O.S.T.R.
9
Sochacka Kaśka
10
Obel Agnes
1
Donato Carrisi
2
Ladj Ly
3
Autumn de Wilde
4
Xavier Dolan
5
Guy Ritchie
6
Monia Chokri
7
Cathy Yan
8
Tom Waller
9
Justine Triet
10
Warwick Thornton
1
Michał Siegoczyński
2
Reginald Rose
3
Marcin Szczygielski
4
Moises Kaufman
5
Pam Gems
6
Siemion Złotnikow
7
Ray Cooney
8
Aleksandra Wolf
9
Torben Betts
10
Marek Modzelewski
REKLAMA
ZALINKUJ NAS
Wszelkie prawa zastrzeżone ©, irka.com.pl
grafika: irka.com.pl serwis wykonany przez Jassmedia