Czytelnia POLIN online: “Dietojarska kuchnia żydowska”

Gorąco zapraszamy dziś, 8. grudnia o godz. 18:30 na spotkanie online dotyczące książki “Dietojarska kuchnia żydowska”.

Podczas pierwszego grudniowego spotkania z cyklu Czytelnia POLIN mówić będziemy o smakach, które pokochali Marc Chagall i wileńska bohema, a bohaterką wieczoru będzie książka kucharska, która zaginęła w zawierusze wojennej. Magdalena Maślak i Basia Starecka porozmawiają z czlonkiniami kolektywu Mecyje – Sabiną Francuz, Olą Małotą, Olą Frugą, Olą Doniczką i Karoliną Skoczylas.

Fania Lewando przed wojną prowadziła w Wilnie popularną restaurację serwującą wybrednym gościom wegetariańskie specjały kuchni Żydów aszkenazyjskich. Łączyła nieoczywiste smaki, gotowała zdrowo, mając świadomość, że tylko bezmięsna dieta i odpowiednia dawka witamin mogą zapewnić dobre samopoczucie.

Jej kulinarny kunszt był szeroko ceniony, nic więc dziwnego, że zaproponowano jej, by wypłynęła w ekskluzywny rejs jako szefowa kuchni serwującej koszerne potrawy na statku Batory. Potrawami Fani zachwycały się wileńska śmietanka towarzyska i lokalna bohema, nad ich smakiem rozpływał się też Marc Chagall. Chociaż wywodziła się ze skromnego domu, kulinarny talent przyniósł jej sławę wykraczającą daleko poza Wilno. Tuż przed wybuchem drugiej wojny światowej zdążyła wydać książkę, w której zgromadziła proste, lecz wyśmienite przepisy.

W 1941 roku ślad po Fani zaginął, a książka przepadła w wojennej zawierusze. Po latach została przez przypadek odnaleziona na targach antykwarycznych. Gdyby nie niezwykły zbieg okoliczności, nigdy nie odkrylibyśmy oryginalnych przepisów.

“Dietorajska kuchnia żydowska”, która ukazała się nakładem wydawnictwa ZNAK Literanova, to coś więcej niż książka kucharska. To opowieść o smakach, które przeniosą nas do przedwojennego Wilna, przybliżą aszkenazyjskie receptury i ideę Tikkun Olam – czynienia świata lepszym dla siebie i innych.

Podczas spotkania nauczymy się robić chałkę. Zachęcamy jednak do przygotowania ciasta wcześniej – podczas wydarzenia skupimy się przede wszystkim na nauce zaplatania ciasta.

Przepis znajdziecie na naszej stronie: www.polin.pl

Dodaj artykuł do:
(dodano 08.12.20, autor: blackrose)
Dział literatura
Tagi: Dietojarska kuchnia żydowska, Czytelnia POLIN
KOMENTARZE:
Aby dodać komentarz musisz się zalogować
Logowanie
Po zalogowaniu będziesz mieć możliwośc dodawania swojej twórczości, newsów, recenzji, ogłoszeń, brać udział w konkursach, głosować, zbierać punkty... Zapraszamy!
REKLAMA
POLECAMY

NEWSLETTER

Pomóż nam rozwijać IRKĘ i zaprenumeruj nieinwazyjny (wysyłany raz w miesiącu) i bezpłatny e-magazyn.


Jeśli chcesz otrzymywać newsletter, zarejestruj się w IRCE i zaznacz opcję "Chcę otrzymywać newsletter" lub wyślij maila o temacie "NEWSLETTER" na adres: irka(at)irka.com.pl

UTWORY OSTATNIO DODANE
RECENZJE OSTATNIO DODANE
OGŁOSZENIA OSTATNIO DODANE
REKOMENDOWANE PREMIERY
1
Dan Trachtenberg
2
Sebastian Juszczyk
3
Wojciech Smarzowski
4
Agnieszka Holland
5
Paweł Podolski
6
Radu Jude
7
Michał Kwieciński
8
Maura Delpero
9
James Marquand
10
Solange Cicurel
1
Iwona Kienzler
2
Michał Śmielak
3
Christopher Golden
4
Sylwia Kubik
5
Artur Andrus, Maria Czubaszek
6
Anna Klejzerowicz
7
P.K. Farion
8
Peter A. Levine
9
Marek Sekielski
10
Katarzyna Puzyńska
1
Zyta Rudzka
2
Jacek Mikołajczyk
3
Natalia Korczakowska
4
Ewa Platt
5
Krzysztof Garbaczewski
6
Krzysztof Pastor
7
Richard Chappell
8
Paweł Miśkiewicz
9
Alina Moś
10
Ewa Platt
REKLAMA
ZALINKUJ NAS
Wszelkie prawa zastrzeżone ©, irka.com.pl
grafika: irka.com.pl serwis wykonany przez Jassmedia